İlham Veren Fikirler
Her kıtada ağacın izini bu ay Afrika’ya özgü ağaçlar olan African Blackwood, Giraffe Thorn, Leadwood ve Baobab ile sürmeye devam ediyoruz.
Müziğe Yön Veren African Blackwood
Latince ismi Dalbergia Melanoxylon olan ağaç African Blackwood adıyla biliniyor. Afrika kıtasına özgü bir ağaç olan African Blackwood, 4 – 15 metrelik bir uzunluğa ulaşabilen bir ağaç türüdür. Beyaz renkte açan çiçeklere sahip olan ağacın bir ila iki tohum içeren meyvesi de bulunuyor.
African Blackwood ağacı özellikle doğal olarak yetiştiği bölge olan Afrika’da geleneksel müzik aletleri üretmek için kullanılıyor. Klarnet, obua ve flüt gibi müzik enstrümanlarının üretilmesinde faydalanılan ağaç Babanus ve Grenadilla isimleriyle de biliniyor.
Zürafalar İçin Giraffe Thorn
Fabaceae ağaç ailesine ait bir tür olan Giraffe Thorn ağacının Latince’deki karşılığı Acacia Erioloba. Güney Afrika bölgesine özgü bir ağaç olan Giraffe Thorn; Güney Afrika, Botsvana, Zimbabve, Namibya, Angola, Mozambik, Zambiya ve Svaziland gibi ülkelerde görülüyor.
20 metrelik bir yüksekliğe ulaşabilen ağaç yavaş büyüyen, kuraklığa ve dona karşı dayanıklı bir yapıya sahip. Ağacın ismi, üzerinden beslenebilen zürafa ile ilişkilidir. Zürafanın dil ve dudak yapısı ağacın dikenlerinden zarar görmeyecek şekilde gelişmiştir.
Kültürel Değer Leadwood
Combretaceae ağaç ailesine ait bir tür olan Leadwood Latince’de Combretum İmberbe ismiyle biliniyor. Karakteristik ve etkileyici bir çalı formunda olan ağaç, 20 metrelik uzunluğa kadar ulaşabiliyor.
Namibya’da bu ağaca özel kültürel ve dini önemler atfediliyor. Onlara göre ağaç, tüm hayvanların ve insanların atasıdır ve ona saygı ile yaklaşılmalıdır.
Baş Aşağı Baobab
Malvaceae ağaç ailesine ait olan Baobab ağacı Latince’de Adansonia Grandidieri ismiyle de anılıyor. Ağaç, Afrika’nın tropikal bölgelerinde yetişiyor. Boyu 18 metre uzunluğa ulaşabilen ağaç, dev bir gövdeye de sahiptir.
Baş aşağı ağaç olarak bilinen Baobab, susuzluk nedeniyle yapraksız ve dallı bir görünüme sahip. Bu görüntüsü nedeniyle de ağacın kökleri yukarıda izlenimi yaratıyor. Bu sebeple de bölge halkı tarafından baş aşağı ağaç olarak tanınıyor.
Kubbeyi andıran bir şekle sahip olan ağacın dallarından ve yapraklarından adasonina adı verilen ateş düşürücü bir madde elde edilmektedir. Ağaç, şekerle birlikte tüketilebilen ekşi ve etli bir meyveye de sahiptir. Ağacın meyvesinde elde edilen bouye isimli şurubun ömrü uzattığına inanılıyor ve bu sebeple bu şurup günümüzde de sıklıkla tüketiliyor.
C vitamini, kalsiyum, potasyum, lif ve B6 deposu olan Baobab ağacının meyvesi en fazla antioksidan içeren meyve olarak biliniyor.