İlham Veren Fikirler
Yalın, sade ve işlevsel çözümler sunan mimarinin öncü isimlerinden Van Der Rohe’nin bir sözü var: Az çoktur. Minimalizm, aslında bu sözün özetlediği bir yaşam felsefi.
“Minimum” kelimesinden türeyen minimalizm kavramı, temelde bir şey için gerekli olan en az miktar anlamına gelmektedir. Yalın, sade, sadeleştirmek ifadelerinin karşılık bulduğu bu akım, hayatlarımızdaki ve mekânlarımızdaki çokluktan arınarak yaşama felsefesini karşılamaktadır.
“Modern” yaşantıların hız kazanmasıyla ortaya çıkan minimalist esintiler, aslında modern şehirlerin karmaşasından kaçma yolu olarak düşünebiliriz. Pek çok akımı etkileyen minimalist akım, bugün tekstilden dekorasyona her alanda karşımıza çıkmaktadır.
Minimalist Dekorasyon
20. Yüzyılda öncelikle mimaride yükselişe geçen bir akım olarak modernizm de minimalist akımı takip ediyor. İç mekânlarda tasarım anlayışını yönlendiren trendlerin, son dönemlerde minimal dekorasyon önerileri üzerine yoğunlaştığını görmekteyiz. Bu trendin yükselişinin bir sebebi de 20. Yüzyıldan itibaren şehir hayatına yönelişle başlayan; günümüzde bu yönelişin etkisi olarak küçük ve dar alana sahip yaşam alanlarının çokluğu…
Minimalist Mekanlara Kavuşmak İçin Öneriler
Ev ve ofis dekorasyonlarında geniş ve ferah görünüm sağlayacak çözümlere ihtiyaç duyuyoruz. Peki, bu çözümler neler? İşte minimalizm akımını takip edecek kolay çözüm önerilerimiz:
- Mekânlarınızda boşluklar bırakmaktan çekinmeyin.
- Raflarda, masaların üstünde, köşelerde duran kullanmadığınız objeleri kaldırın.
- Düz renklerin hâkimiyetinde mobilyalar tercih edin. Mümkün olduğunca beyaz tonlarını kullanın.
- Ne kadar aydınlık bir odanız olursa, o kadar geniş görünecektir. Spot aydınlatma sistemlerini tercih edebilirsiniz. Aydınlatma çözümleri için tavan aydınlatmanızın yanı sıra köşe lambalarıyla da odalarınızı aydınlatabilirsiniz.
- Kalabalık bir görüntünün önüne geçebilmek için depolama alanları yaratın. Açık renk ve high gloss malzeme ile merdiven altları gibi işlevsiz alanları kapatarak eşyalarınızı bu alanlarda depolayın.
- Mobilya tercihinizde beyaza odaklanın, ancak birkaç renkli yastık, bir köşede iç mekânlar için tercih edilen ağaç veya duvarınıza asacağınız bir tablo ile yaşam alanınızı hareketlendirin. Böylece soğuk bir görüntüden kaçınmış olacaksınız.
- Duvarlarınızı mümkün olduğunca açık renkte tercih edin.
- Beyaz, açık gri veya açık ahşap tonlarında parke rengi tercih edin. Derzli parkeler mekânlarınıza eşsiz bir görnüm katacaktır.
- Antreden yatak odasına kadar bu çözmleri uygulayarak mekânınızın tümünü daha ferah bir görüntüye kavuşturabilirsiniz.