444 34 93
Lütfen bir dil seçiniz.
Geri Dön

Organik mimariden botanik esintilere DOĞADAKİ DESEN

Doğa örüntülerine, ritmine, akışkan çizgilerine odaklanan bütünsel tasarım anlayışı; organik mimariden flora ve fauna motiflerini yaşam alanlarına dahil eden botanik trendine kadar geniş bir spektrumu kapsıyor.

organik mimariden botanik esintilere doğadaki desen
Kategori
İlham Veren Fikirler

İnsan ve doğanın uyum içinde var olması gerektiğini vurgulayan düşünce hareketleri; zarif bitkisel bezemeler ve doğanın dinamik gücüyle ifade bulan Art Nouveau’dan 1930’ların organik mimari yaklaşımına, birçok kuşağın öncü tasarımcı, mimar ve sanatçısına ilham kaynağı oldu. Barışçıl ortamlar yaratmak için doğal malzemeyi teknolojiyle “dengeleyen” Frank Lloyd Wright ya da Alvar Aalto gibi dehaların etkisi, bugün de yenilikçilik ve sürdürülebilirliği önceleyen tasarımcıların projelerinde ve yaşadığımız mekânlarda yankılanmaya devam ediyor. Doğayla bağlarımızı güçlendiren organik mimaride akışkan, esnek ve uyarlanabilir mekânlar, tohumdan çıkan bir organizma gibi açılarak yayılır. Japon mimarlar Shigeru Ban ve Kengo Kuma’nın eserlerinde olduğu gibi...

Ham malzemelerle denge ve simetri

Zengin mermerler, yumuşak ve organik malzemeler, duvarlarda beyaza karşı daha sıcak tonlar, ahşap, taş ve kil gibi toprak elementler mekâna hayat verir. Malzemeler doğal hallerine ne kadar yakınsa o kadar iyi. Hassas bir işçilikle örülmüş tuğla duvarın getirdiği denge ve simetri, her bir odaya göze hoş görünen bir kontrast kazandırır. Organik malzemelerin ham, gözenekli, kusurlu doğası; dış mekânın sakinleştirici, onarıcı havasını yansıtırken iç mekânlara derinlik, ruh ve görsel estetik katar. 

Koza etkisi ve doğal palet 

1980’lerde ortaya çıkan ve tehlikeden uzak, rahat bir ortamda evde kalmayı öneren “Cocooning" hareketinin özünde; evin güzel, konforlu ve doğal bir koza olması fikri yatar.

Sıcak ve topraksı renk paleti, beyazın sakinliği, doğal motifler şehrin ortasında bile koza etkisi yaratır. Doğadan ilham alan bir masa ve sandalyelerin yumuşak kıvrımlarından çiçek şeklindeki bir avizenin narin tomurcuklarına uzanan biyofilik vurgular, iyi hissettiren “doğal kozalar” yaratmak için idealdir. Sıcak kremlerden altın sarısı kahverengilerle yumuşak grilere uzanan doğal renk paleti davetkâr olduğu kadar hafif, aydınlık ve ferah bir atmosfere katkıda bulunur. Organik modern mekânlarda soğuk beyaz, sıcak tuğla ve sıcak hardal notaları arasında değişen bir spektrum hüküm sürer.

Flora ve fauna desenlerinde ormanın ruhu

Doğa harikalarının egzotik vebüyüleyici desenleriyle vurgulanan bu tasarım yaklaşımında; tropikal baskılar, yaprak desenleri, küçük mermer detaylar ve egzotik duvar kâğıtları herhangi bir odaya doğal güzellik ve uyum hissi verir. Duvar kâğıtları, sanat eserleri, mobilya ve aksesuar da flora ve faunadan ilham alan baskıları ve renk paletlerini evlere taşır. 

Flora ve fauna desenleri önceki dönemlerin sanat akımlarını çağrıştırsa da, daha çağdaş renk ve doku paleti sağlar. Damarları belirgin gerçekçi yaprak motifleri, kuş betimlemeleri, farklı ağaç dokuları; birbirine beyazlar, bejler ve griler gibi farklı daha yumuşak renklerle bağlanır.

Çiçekler, hayvanlar, flamingo gibi kuşlar ya da anemon gibi deniz canlıları; romantik, samimi ve canlı tuvaller oluşturur. Donuk deniz mavisi, bakır, altın, roze, hassas pasteller; parlak doğal ürün tonları veya beyazın tonları aynı şekilde harika alternatifler oluşturur. Palmiye ağaçları, bambu, sarmaşıklar, kakao ağaçları, bromeliadlar, çiçekler, monsteralar ve Amazon yağmur ormanı bitkileri odaya dinamizm katar.

Tasarım İpuçları

  • Doğadan esin alan tasarımlarda hafiflik, özgürlük ve esneklik hüküm sürer. Çizgiler akıcı, biçimler daha kıvrımlıdır.
  • Ağaçlar, hayvanlar, çiçekli ya da çiçeksiz bitkiler, tohumlar ve doğanın çeşitliliğine dair her şey motiflere dönüşebilir.
  • Mercanlar, tropik ağaçlar, egzotik bitkiler, kuşlar gibi flora ve fauna esinli desenler, mekânlara sıcaklık, doku ve kişilik kazandırır.
  • Doğada saklı geometrik düzeni hissettiren sarmal formda objelere, fraktal desenli kumaşlara, aksesuarlara ya da mobilyalara yer verilmelidir.
  • Her renk ve desende ahşap malzeme kullanarak yaşam alanlarına doğanın titreşimleri taşınmalıdır.
  • Ağırlıklı olarak doğal, pürüzlü ve amorf formlara yönelim olmalıdır. 
  • Bütünsel bir tasarıma ulaşmak amacıyla, kendi kendine yeten bir organizma gibi birbiriyle uyum içinde çalışan ögeler ve malzemeler seçilmelidir. 
İç Mekan Dekorasyonunda Parke Nasıl Seçilir ? önceki
Bauhaus School and Today's Understanding of Design sonraki