444 34 93 İletişim Formu
Lütfen bir dil seçiniz.
Geri Dön

Tarihe Meydan Okuyan Ahşap Bir İmparatorluk Sarayı: Yasak Şehir

Dünya’nın en büyük, en eski ve en iyi korunmuş ahşap yapılar ve ahşap saray topluluğunu barındıran Yasak Şehir; Ming Hanedanı’ndan Çing Hanedanı’nın sonuna kadar kullanılan, 980 binadan oluşan kompleks bir imparatorluk sarayı olarak Pekin şehrinin tam merkezinde yer almaktadır.

tarihe meydan okuyan ahşap bir imparatorluk sarayı: yasak şehir
Kategori
İlham Veren Fikirler


Dünya’nın en büyük, en eski ve en iyi korunmuş ahşap yapılar ve ahşap saray topluluğunu barındıran Yasak Şehir; Ming Hanedanı’ndan Çing Hanedanı’nın sonuna kadar kullanılan, 980 binadan oluşan kompleks bir imparatorluk sarayı olarak Pekin şehrinin tam merkezinde yer almaktadır.

Yirmi dört Çin İmparatoruna hizmet vermiş olan Yasak Şehir 720 bin metrekarelik bir alana yayılmış bulunuyor. Tipik Çin mimarisinin örneklerini yansıtan Yasak Şehir, tarihi dokusu sayesinde 1987 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası olarak koruma altında bulunuyor. Şehir, adını İmparatordan izinsiz girmenin yasak olmasından ötürü almıştır.

Başlangıçta İmparator ve ailesi halk ile iç içe yaşarken, sonraki yıllarda halk ile imparatorluk arasında anlaşmazlıklar çıkmaya başlamış ve bu yüzden de kapılar halka kapatılmış. Halkın şehre girmesi 1600’lü yıllarda tamamen yasaklanmış ve böylece kraliyet saray kompleksi Yasak Şehir adını almış.

Yasak Şehir, son Çing İmparatoru olan Puyi’nin 1911-1912 devrimi sırasında tahttan indirilmesiyle Çin’in politik merkezi olmaktan çıkmıştır. Yüzlerce yıl boyunca Çin halkına yasaklanmış olan şehir, 1925 yılından itibaren tekrar halka açılmıştır.

Günümüzde müze olarak kullanılan Yasak Şehir, Dünya üzerinde en çok ziyaret edilen müze unvanını taşımaktadır. Müzede Çin tarihi, geleneksel sanat eserleri, resimler, heykeller, imparatorluk hazineleri ve önemli koleksiyonlar olmak üzere yaklaşık bir milyon sanat eseri sergileniyor.

Yasak Şehir'deki tüm binalar toprak neminin iyi bir şekilde yalıtılmasını sağlayan taş bloklar üzerine yerleştirilmiştir. Taş temellerden yükselen ve çatıları destekleyen kolonlar Çin’in güneyinden kanallarla taşınan çok sert ve dayanıklı ağaçlardan yapılmıştır.

Yasak Şehir'de bulunan 980 binanın içinde üç adet konak diğer yapılardan daha çok ilgi çekiyor. Bu yapılar Yüce Uyum Konağı, Merkezi Uyum Konağı ve Uyumu Koruma Konağı şeklinden sıralanıyor. Konakların en büyüğü olan Yüce Uyum Konağı imparatorun ana sarayını oluşturuyor.

Çin’in hayatta kalan en büyük ahşap saray yapısı olan Yüce Uyum Konağı Ming hanedanlığı döneminde inşa edilmiş, Çing Hanedanlığı döneminde yedi kez yangınla tahrip olmuş ve son kez 1695 - 1697 yılları arasında yeniden inşa edilmiştir.

Yıllar boyunca imparatorluk ile halkın arasındaki gerilimin bir sembolü haline gelmiş ve ismini de bu şekilde almış olan Yasak Şehir, günümüzde milyonlarca insan tarafından ziyaret edilen bir turistik merkeze dönüşmüştür. Ana inşaat malzemesi olarak ahşabın kullanıldığı Yasak Şehir, gelecek yüzyıllarda da ihtişamını korumaya devam edecek bir ahşap saray gibi gözüküyor.

Mimaride İnsan Odağı: Well-Being önceki
Bauhaus Ekolü Ve Günümüzde Tasarım Anlayışı sonraki