444 34 93 İletişim Formu
Lütfen bir dil seçiniz.
Geri Dön

Ahşap Yüksek Yapı: Oakwood Timber Tower

Dünya’nın en gözde başkentlerinden biri olan Londra’nın nüfusu 8 milyonu geçmiş bulunuyor.

ahşap yüksek yapı: oakwood timber tower
Kategori
İlham Veren Fikirler

Dünya’nın en gözde başkentlerinden biri olan Londra’nın nüfusu 8 milyonu geçmiş bulunuyor. Tarihi dokularını korumaya özenen Londralılar içinde gittikçe kalabalıklaşan nüfusu kente sığdırabilmek zamanla büyük bir sorun haline gelmiş durumda. Sürekli olarak ülke içinde ve dünyanın dört bir yanından göç alan bir şehir olması sebebiyle Londra’da artan nüfusun barınma talebini karşılamak adına daha fazla bina inşa etmek gerekiyor. Bu binaların inşasında tercih edilen malzemeler hem şehrin hem de Dünya’nın geleceğine etki ettiği için ahşap yapılar meydana getirilmesindeki çalışmalar artmış durumda.

Tüm dünyada tarihi geçmişi olan kentlerin yüksek yapı sebebiyle siluetlerinin bozulması, geçmişten günümüze uzanan dokularının beton ve çelik griliklerinde gölgelenmesi kentleşme üzerine çalışan uzmanların estetik kaygıları ve tarihi dokuları korumak üzere yoğunlaştıkları alanların başında geliyor.

Ağaç kullanılarak inşa edilen ahşap yapılar bu sebeple giderek daha da popülerleşiyor. Üstelik sadece estetik ve tarihi yapıyı koruma katkısıyla sınırlı kalmayan bu yaklaşımın en büyük faydalarından birisi de daha uygun maliyetlerle, yenilenebilir bir kaynak olması. Üstelik binaların genel ağırlığında da önemli ölçüde bir azalma sağlıyor.

Barbican performans Sanatları Merkezine entegre şekilde planlanan Oakwood Timber Tower’da 1 milyon metre karelik alanda karma bir kule ve orta yükseklikte sıralanan evler yapılması düşünülüyor.

Bu binalar için kullanılan tahtalar “crop” olarak adlandırılıyor. Günümüzde ahşap yapılar arasında Dünya’nın en yüksek ahşap yapısı olarak anılan apartman, Norveç’in Bergen kentinde bulunan 14 katlı bir apartman olan “Treet” adlı bina. Barbican için sunulan konseptler 300 metre yüksekliğinde ahşaptan bir kuleyi içeriyor. Proje gerçekleştirilirse bu kule The Shard’dan sonra Londra’nın en yüksek binası olacak.

Yakın zamanda yapılan araştırmalar ahşap yapıların ev sahiplerinin sağlığı üzerinde pozitif etkiler bırakabileceğini gösteriyor. Yine bazı çalışmalar ahşap binalardan oluşan okullarda eğitim alan çocukların; beton yapılarda eğitim alanlara nazaran daha iyi bir performans sergilediklerini gösteriyor.

Barbican için yapılacak tasarımın, Birleşik Krallığı’n Mühendislik ve Doğa Bilimleri Araştırma Konseyi tarafından fonlanması planlanan bir dizi ağaçgökdelenden ilki olacağı öngörülüyor. Karbon emisyonunu yükseltmeden, artan konut talebini karşılayabilme düşüncesi; bina inşasında ahşapkullanımıyla çözülebilecek bir sorun olarak görülüyor. İnşaatlarda doğal malzeme kullanımı, artık bir gözü doğada yaşayan günümüz insanın da ilgisini çekerek tercih sebebi oluyor. Böylece geleceğin inşasındaki kilit nokta binlerce yıldır kullanılan eski bir dostun yüreğinde yatıyor olabilir.

Tarihe Meydan Okuyan Ahşap Bir İmparatorluk Sarayı: Yasak Şehir önceki
Bauhaus Ekolü Ve Günümüzde Tasarım Anlayışı sonraki