İlham Veren Fikirler
Her kıtada ağacın izinde özel blog içeriklerimize bu ay Anadolu’ya özgü ağaçlar olan Zeytin, Servi, Kayın ve Sığla ile devam ediyoruz.
Akdeniz’in Hediyesi Zeytin
Latince ismi Olea Europaea olan ağaç, Zeytin adıyla biliniyor. Oleaceae ağaç ailesine mensup bir tür olan Zeytin, Akdeniz iklimine özgü bir ağaç türüdür.
10 metreye kadar uzayabilen ve çalı formuna sahip olan ağaç, yıl boyu üzerinde yeşil yapraklar barındırır.
Ağır ve zahmetli bir şekilde büyümesine rağmen uzun ömürlü bir ağaç olan Zeytin ağacı yaklaşık 2000 yıl yaşayabiliyor.
Uzun ve Zarif Servi
Cupressaceae ailesine ait bir tür olan Servi ağacının Latince’deki karşılığı Cupressus Sempervirens. Servi ağacı özellikle uzun boyu ve koyu yeşil yapraklı dokusuyla dikkatleri üzerine çekiyor. Yıl boyunca yeşil bir görünüme sahip olan Servi ağacının üzerinde küçük birer futbol topunu andıran reçine kokulu kozalaklar bulunuyor.
Gövdesinden yukarıya, göğe doğru uzanan sık dallarıyla ince, uzun ve zarif bir görünüme sahip. Servi ağaçları, 20-30 metreye kadar uzayabilen ve mevsimlerin getirdiği zorlu şartlara rağmen 600-700 yıl yaşayabiliyor.
Oksijen Kaynağı Kayın
Castanea ailesine özgü bir tür olan Kayın ağacı Latince’de “Fagus” ismiyle biliniyor. Kış aylarında yapraklarını döken yabani bir ağaç türü olan Kayın, Anadolu bölgesinde doğal bir şekilde yetişiyor. Dayanıklı yapısı sayesinde yaklaşık 700 sene yaşayabilen Servi ağacı, yavaş büyüyen bir ağaç.
Doğaya salmış oldukları yüksek seviyede oksijen sayesinde insanların sağlıklı nefes almasını sağlayan Kayın ağacının dal, kabuk ve yapraklarının da birçok faydası bulunuyor. Ağacın kabuklarından elde edilen çay, vücuttaki toksinleri atmada ve kilo kaybında etkilidir.
Şifa Kaynağı Sığla
Altingiaceae ağaç ailesinin bir türü olan Sığla Latince’de “Liquidambar” adıyla biliniyor. 25-40 metreye kadar uzayabilen Sığla, yaprak döken, kalın dallı ve geniş tepeli bir ağaçtır. Bu fiziksel özellikleri sayesinde çınar ağacına benzeyen Sığla, yaşlandıkça koyulaşan kabuğa ve derin çatlaklı bir görünüme de sahiptir.
Sığla ağacının gövdesinden çıkan reçine, kozmetik ve eczacılıkta kullanılmaktadır. Geleneksel tedavi yöntemlerinde ilaç olarak da kullanılabilen Sığla ağacı yaklaşık 300 yıllık bir ömre sahip.