İlham Veren Fikirler
Danimarka, İsveç ve Finlandiya gibi kuzey ülkelerinde 1930’larda başlayan İskandinav stili, kuzeyin soğuk havasını kendisine özgü bir sıcaklık anlayışıyla dışarıda bırakıyor. Sıcaklıkla beraber sadelik ve fonksiyonelliğin de ön planda olduğu İskandinav stilinde, göz yormayan minimalist bir tarzda döşenen iç mekanlar, aydınlık hissi oluşturacak şekilde düzenleniyor. Beyaz, gri, siyah ve açık kahve tonlarının baskın olduğu iç mekanlarda açık tonlardaki duvar rengi seçimleriyle mobilyaların parlaması ve öne çıkması sağlanıyor.
Aydınlatma İskandinav stilinde sıcaklığı ve doğallığı desteklediği için çok önemli bir yere sahip. Genelde büyük pencerelerle dışarıdan gelen doğal ışık kullanılmaya çalışılsa da mekandaki lambalar ön planda tutuluyor. Uzun gecelerle geçen kış dönemleri, evlerin vereceği aydınlık hissini kuzey ülkelerinde daha da gerekli kılıyor. Aydınlatmaya önem veren bu toplumlarda metal, pirinç ve ahşap lambalar İskandinav stilin vazgeçilmez ve ikonik unsurlarından kabul ediliyor.
İskandinav stilindeki mobilyaların en çok önem verilen özelliklerinden biri de fonksiyonel oluşudur. Gereksiz süslemelerden ve detaylardan kaçınılırken daha yuvarlak hatlar tercih ediliyor. Konik ahşap ayaklı mobilyalar da İskandinav stillinin ikonik unsurlarından kabul ediliyor.
Zeminde ise açık renk ve ahşap malzemelerin en çok tercih edildiği İskandinav stilinde, halı ve kilimler de sıklıkla kullanılarak ortamda yaratılan sıcak hava destekleniyor. Genellikle çok sade desenli halı ve kilimler seçilirken açık kahve, beyaz ve bej tonları en çok tercih edilenler oluyor.
İskandinav Dekorasyon Stili Nasıl Uygulanır?
*Ahşap, deri, taş ve yün gibi doğal ve geleneksel materyallerin yanı sıra beton, bakır ve pirinç gibi modern unsurlar da kullanarak klasik ve moderni harmanlayabilirsiniz.
*Duvar rengi olarak gri, açık kahve ve özellikle beyaz gibi nötr renkler tercih edebilirsiniz.
*Çiçekler, dallar ve yeşillikleri aksesuar olarak kullanarak harmoni oluşturabilirsiniz.
*Metal, pirinç ve ahşap lambalar kullanabilirsiniz.
*Beyaz tül ya da keten perdeler kullanarak içeri giren doğal ışıktan faydalanabilirsiniz.
*Gereksiz süslemelerden ve detaylardan kaçınan, yuvarlak hatlı mobilyalar tercih edebilirsiniz.
*Konik ahşap ayaklı mobilyalar kullanabilirsiniz.
*Açık pastel tonlardaki ufak dokunuşlarla mekana renk katabilirsiniz.
Zeminde açık renk ve ahşap malzemeler kullanırken, sade ve desenli kilimlerle ortamdaki sıcaklık hissini artırabilirsiniz.